Plastforurensning er blitt en av våre største miljøproblemer. Heliumballonger er eksempel på plastprodukter som bare «forsvinner». Ballongene bidrar til økt plastforurensning både på land og i havet, der natur og dyr blir skadelidende.
Gassballonger er såkalte folieballonger. De består av aluminiumsfolie, nylon og plast, og i motsetning til vanlige gummiballonger, er disse ikke biologisk nedbrytbare. Grunnstoffet helium er i tillegg en ikke-fornybar knapphetsressurs. Eksperter anslår at verdens kjente forekomster av helium vil ta slutt i løpet av en til to generasjoner med dagens forbruk. Dette vil kunne få store konsekvenser, blant annet for helsevesenet, der helium brukes til å kjøle ned MR-maskiner, som igjen brukes til å behandle og diagnostisere lidelser som multippel sklerose og prolaps. Helium brukes også i monitorer som overvåker stråling i forbindelse med anti-terror-overvåkning.
Politiet anbefaler forbud. Det er ingen kontroll på salget, og de er blant annet bekymret for barns sikkerhet med ballonger ved vei.
Folk klager på heliumballongene på grunn av uønsket kjøpepress, og fordi de får festplagg ødelagt av fargene som smitter av fra ballongene i forbindelse med f.eks. 17. mai.
På bakgrunn av dette har flere kommune, som for eksempel Drammen, Kristiansand og Porsgrunn, av miljøhensyn innført forbud mot salg av heliumballonger.
Forslag til vedtak:
Rådmannen bes starte arbeidet med å endre politivedtektene slik at salg av heliumballonger kan forbys i Levanger kommune.