KLP og investeringer i omstridt oljerørledning

Interpellasjon fremmet av kommunestyrerepresentant Olaug Julie Aasan 23. november 2016. Forslaget ble vedtatt mot én stemme.

november 24, 2016

KLP (Kommunal Landspensjonskasse) har investert i fire selskaper som er store eiere av den omstridte oljerørledningen Dakota Access i USA. Oljeprosjektet kan true urfolkets drikkevannskilde i USA, i tillegg til å ødelegge det som for dem er hellig grunn. Urfolket frykter at eventuelle oljelekkasjer vil forurense Missourielven. Selskapet som bygger rørledningen er blant verstingene når det kommer til oljesøl.

Aftenposten har fulgt saken om de norske aktørers interesser i oljeprosjektet. Opplysningene som kom fram har skapt sterke reaksjoner. Kunder truer med å forlate DNB, og flere hundre deltok i en demonstrasjon i Oslo. Både DNB og Oljefondet vurderer nå om de skal trekke seg ut.

Tidligere har FNs spesialutsending for urfolksrettigheter, gitt sin støtte til urfolket og bedt amerikanske myndigheter om å stanse prosjektet.

KLP selv omtaler saken som «alvorlig» og vil gå i dialog med selskapene som står bak prosjektet som beskyldes for å bryte menneskerettighetene. KLP bekrefter at de via sin leverandør er i ferd med å avtale en samtale med selskapene som er involvert i prosjektet. Prosessen med å vurdere utelukkelse kommer til å ta tid.

Levanger kommune har pensjonsfond plassert i KLP. En anmodning til KLP om å trekke ut investeringer fra de aktuelle selskapene, vil bidra til å legge press på KLP og fremme Levanger kommunens medmenneskelige og miljøvennlige profil.

MDG legger fram følgende forslag:

– Rådmannen bes formulere en anmodning fra Levanger kommune til KLP om å trekke ut sine investeringer fra de fire selskapene som er store eiere av den omstridte oljerørledningen Dakota Access i USA.